Uhvaćeni na delu (priča o Aresu i Afroditi)

Ares je sin Zevsa i Here, njihov najstariji sin, a Hefestov brat. Raduje se smrti, i patnji ljudi i bogova. Mrzi svoje roditelje, a posebno Atinu, boginju ratnika, mudrosti i ratnog umeća. Aresa raduju miris krvi, borba, zveket oružja, jauci i krici ranjenih i umirućih. Njega ne zanima uzrok rata, čak ni ishod, važno mu je samo ratovanje.

SLIKA

Ares i Afrodita

Ipak, Ares je imao jednu slabu tačku. Bila je to boginja, lepša od svih, koja je svojim čarima uspela da opčini boga žednog krvi. Pored nje on je nežan, veseo i pun ljubavi. Ipak, ona je bila tuđa žena, i to ne nekog smrtnika ili manje važnog boga, već njegovog brata Hefesta, najružnijeg i najnepristojnijeg od svih bogova. Nezadovoljna Hefestom, koji je na jednu nogu hramao, a pritom uvek okružena ljubavlju, Afrodita se i sama prepustila preljubničkom životu. Utehu je pronašla u divljem i nemilosrednom bogu rata. Njihova ljubavna strast gorela je tolikim žarom, da se nije mogla obuzdati, te su Hefestu uskoro počele stizati razne glasine o „čestitosti” njegove žene. Kada je i sam bog Sunca, Helios došapnuo Hefestu da je video razuzdane preljubnike, prevareni muž odlučio se na osvetu. Svojim veštim rukama sačinio je mrežu, tanku poput paukovih niti, čvrstu poput mermera, koju je okačio iznad svog bračnog kreveta, u nadi da će ljubavnike uhvatiti na delu. Ženi je poručio da ide na kraći put (ostrvo Limno), a zatim se sakrio iščekujući neželjenog gosta. U toku večeri, kada je Ares došao u Afroditinu postelju, i dok je bio u ljubavnom zanosu sa njom, Hefest se iznenada pojavio, bacio mrežu na preljubnike, a zatim otišao po ostale bogove. Uhvaćeni u vešto ispletenu mrežu, Ares i Afrodita nisu se mogli ni pomaknuti.

SLIKA

Ares i Afrodita uhvaćeni u mrežu

Ležali su tako jedno na drugome, iščekujući u strahu ono što ih je moglo snaći. Uskoro se Hefest vratio sa ostalim bogovima, ali su boginje odbile da dodju, zgražavajući se nad samim činom preljube. Muški bogovi, sa Zevsom na čelu, rado su se odazvali pozivu. Njihovo oduševljenje bilo je toliko, da je Apolon čak dobacio Hermesu, kako se divi Hefestu i njegovoj lukavo osmišljenoj zamki. Pritom ga je upitao, da li bi on voleo da i sam doživi takvu bruku, našta mu je veseli i dovitljivi Hermes priznao da bi voleo ne jednom, nego tri puta da ga zateknu sa Afroditom u takvom činu, te da mu ne bi smetalo ni to da su i sve boginje prisutne. Na kraju, Hefest je svojoj ženi oprostio, a Ares je morao da plati kaznu za učinjenu preljubu. Bogovi su se razišli uz sladak smeh. Iz odnosa Aresa i Afrodite rodili su se Eros (ljubav), Dejmos (užas), Fob (strah) i Harmonija (sklad).

SLIKA

Eros

Literatura:

Aleksandar Duduković, Priče s horizonta, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Beograd, Politikin zabavnik – Beograd 2006.

Sophia Souli, Grčka mitologija, Toubi’s.